Geboortebeperking kat

Poes kittens jongen litter kleintjes drachtig werpen

Inleiding
De meeste mensen die een jonge kat nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje wat zij gekregen hebben al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘stinken’. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.

Voorkomen krolsheid
De verschijnselen van ‘krolsheid’ bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Krolsheid, en ook het krijgen van jongen , kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van ‘de pil’. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet 1 x per week worden gegeven. Nadelen zijn het ‘vergeten te geven’ of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor poes toch onverwacht zwanger wordt. Voor langdurig gebruik als middel voor geboortebeperking is ‘de pil’ minder geschikt omdat er na jarenlang gebruik vaak gezwellen (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoeder ontsteking sterk toe.

Sterilisatie
Beter is het dan ook om de poes te laten ‘steriliseren’. Door een operatie worden dan beide eierstokken verwijderd (wat feitelijk een castratie is) waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan vaak dezelfde dag weer naar huis. Bij voorkeur steriliseren wij de poezen vanaf de leeftijd van 9 maanden. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca 3-4 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is helaas een hardnekkig fabeltje. De asiels zitten nog steeds vol met katten zonder eigenaar. Zeker tegen de vakantietijd is het vaak erg moeilijk een nieuw baasje te vinden.

castratie kater
Katers zijn geslachtsrijp als ze 7 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegen aan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen ten gevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Om deze redenen worden de meeste katers gecastreerd zodra zij 7 tot 9 maanden oud zijn. De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.

Het maken van een afspraak
Voor zowel de castratie van katers als de sterilisatie van poezen dient u een afspraak te maken (tel 0594-641600).
Zorgt u er wel voor dat de kat vanaf de voorgaande avond 19.00 uur geen eten meer krijgt; drinken mag wel gewoon.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen tijdens de openingstijden.