Tandsteen

Inleiding
Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het bestaat uit resten voedsel, zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor ons is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.

Gevolgen
Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt hierdoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier onaangenaam ruiken uit zijn bek. Ondanks al deze narigheid hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. Soms kunnen bacterien uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf- en hartklep-ontstekingen.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Ernstige gevallen verraden zich door een zeer slechte adem. Verder is het zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de bek. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. u herkent het als een bruine aanslag op het gebit.

tandsteen aandoening ziek hond honden dierenarts tanden gebit
tandsteen aandoening ziek hond honden dierenarts tanden gebit

Behandeling
De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder anesthesie gebeuren. Het is anders niet goed mogelijk om vooral achterin het gebit goed schoon te maken. Het reinigen gebeurt met hetzelfde instrumentarium als de tandarts bij ons gebruikt. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Bijkomende klachten, zoals de eerder genoemde tussenwervelschijf- of hartklep-ontstekingen, moeten uiteraard ook worden behandeld.

Voorkomen
Als u wilt voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u goed op z’n voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (dinner’s of blikvoer bijv. ) des te makkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef dus liefst harde brokken en laat de hond regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen. U kunt ook proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige tijd goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta’s en tandenborstels voor in de handel, maar met een kinder-tandenborstel en peutertandpasta komt u al een heel eind. Als u een pup heeft wen hem dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen.

Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt. Een nieuwe ontwikkeling is speciaal voeder (Hill’s T/D voer) dat tandsteen helpt te voorkomen. Ook zijn er floskluiven. Dit is een soort bot gemaakt van touw, waar uw hond spelenderwijs zijn gebit mee poetst. De meeste honden zijn hier dol op! Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan contact op met uw dierenarts en overleg of behandeling al noodzakelijk is.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen tijdens de openingstijden.