Konijnenziekten

konijnenziekten konijnenziektes Konijn ziek aandoening dierenarts konijntje konijnen myxo matose myxomatose

Inenten konijnen bij Dierenkliniek Marum
Sinds de jaren vijftig heeft myxomatose zich snel verbreid onder de konijnen. Veel konijnen sterven ten gevolge van deze infectie. De verspreiding van de ziekte vindt voornamelijk plaats via vlooien, muggen en vliegen.

Een andere zeer besmettelijke konijnenziekte die op dit moment heerst is de zogenaamde VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel VHS (Viral Hemorrhagic Syndrom) of RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) genoemd. Deze ziekte verspreidt zich onder andere via de ontlasting, besmette dieren en materialen zoals vers gesneden gras. Ook bij deze ziekte is het sterftepercentage zeer groot. De variant die op dit moment voor de meeste problemen zorgt is het type 2.

Er is een vaccinatie mogelijk tegen bovengenoemde ziekten. Indien een konijn de ziekte éénmaal heeft is er geen behandeling meer mogelijk.

De vaccinatie tegen Myxomatose en RHD1 is een vaccin (Nobivac® Myxo-RHD-vaccin) dat één maal gegeven kan worden om een bescherming tegen deze ziekten te bieden gedurende een jaar.

De vaccinatie tegen RHD2 (Eravac emulsie®) bestaat uit een basisvaccinatie (2 vaccinaties met 6 weken tussentijd) bij konijnen tussen 30 dgn en 10 weken leeftijd. Bij oudere konijnen kan worden volstaan met een enkelvoudige enting. Vervolgens dient deze vaccinatie elk half jaar herhaald te worden.

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de site van het  Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht.