Vuurwerkangst

vuurwerk vuurwerkangst
December is de maand van het vuurwerk, voor veel huisdieren en eigenaren een nare periode. In deze nieuwsbrief wat meer informatie over angstgedrag in combinatie met het vuurwerk.

Vaak hebben pups/kittens tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met vuurwerk. Op volwassen leeftijd wordt dit dan als bedreigend ervaren, waardoor er angst voor ontstaat. Eigenaren vinden dit vaak zielig en gaan hun huisdier troosten, en bevestigen daarmee onbewust de angst van hun hond/kat.De verschijnselen kunnen zeer uiteenlopend zijn, katten kunnen zich bijvoorbeeld gaan verstoppen of weglopen. Honden richten zich juist vaak op de eigenaar door middel van blaffen of piepen, opeens weer onzindelijk zijn, niet meer naar buiten willen of extreem aanhankelijk gedrag vertonen.

Wat kunt u doen

  • Zorg ervoor dat uw huisdier niet kan ontsnappen
  • Geef uw kat de gelegenheid een verstop plekje te zoeken in het huis
  • Laat uw hond aangelijnd uit
  • Ga uw hond/kat niet extra aandacht geven wanneer er vuurwerk te horen is
  • Straffen heeft geen zin
  • Gordijnen dicht doen en muziek aanzetten

Als er angst is, is er ook stress. Hierdoor worden er hormonen door het lichaam aangemaakt met verschillende gevolgen; hartslag verhoogd, sneller en oppervlakkiger ademhalen, bloeddruk stijgt, spijsvertering staat stil, geen eetlust en pupillen vergroot. Dus reden genoeg om je te verdiepen in de preventie van vuurwerkangst, en wat te doen als uw huisdier de angst voor vuurwerk al heeft ontwikkeld.

Angstverlagende middelen
Met hun goede oren en neus, nemen honden en katten vuurwerk veel eerder en heftiger waar dan wij mensen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bang dier minder goed leert. Dit is vervelend wanneer u uw angstige hond/kat juist wil leren niet bang te zijn voor vuurwerk. Door de angst van binnenuit te verlagen zal uw huisdier makkelijker kunnen leren niet bang te zijn voor vuurwerk. Dit is goed te doen in combinatie met een vuurwerk cd.

Kalmeringstabletjes
Veel huisdier eigenaren komen rond de jaarwisseling bij ons in de praktijk voor een pilletje tegen vuurwerkangst. Door dit middel blijft het dier rustig liggen en heeft de eigenaar dus geen last van constant hijgen, piepen en miauwen of zelfs vernielen van uw huiskamer. Helaas hebben deze tabletten ook nadelen voor het dier, ze kunnen namelijk geluid nog steeds waarnemen.

Feliway voor de kat
FeliwayOm zich op zijn gemak te voelen in een bepaalde omgeving, wrijft een kat met zijn kop langs allerlei meubels, hoekpunten of langs onderkanten van gordijnen. De kat geeft dan zogenaamde gezichtsferomonen af en gaat zich lekkerder voelen.
Wanneer een kat zich niet prettig voelt te gevolge van vuurwerk kan een kat ongewenst gedrag gaan vertonen. Om dit gedrag te voorkomen of te stoppen kan feliway helpen. Via de elektrische verdamper in een stopcontact komt er een constante hoeveelheid van de geruststellende gezichtsferomonen van de kat vrij. Voor het beste effect dient u een aantal weken voor oudejaarsavond te beginnen.

DAP verdamper voor de hond
De DAP verdamper heeft dezelfde werking als de Feliway voor de kat, alleen met een ander soort feromonen. De elektrische verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferomoon. Zogende teven scheiden een feromoon uit 3 tot 5 dagen nadat de jongen zijn geboren. Het feromoon zorgt voor geruststelling en stabilisering van de gemoedstoestand.

Gebruik van de verdampers: de verdamper wordt in het stopcontact geplaatst in de ruimte waar de hond/kat het meest aanwezig is. De ruimte mag maximum 70m² groot zijn. Een vulling gaat 1 maand mee.

Royal Canin Calm
Royal Canin CalmVan melk is al lang bekend dat het een rustgevende werking heeft bij jonge dieren. Dit effect blijkt afkomstig te zijn van het melkeiwit caseïne. Bij jonge dieren wordt dit eiwit tijdens de vertering omgezet in de stof alfa-casozepine. Deze stof heeft een rustgevende werking die vergelijkbaar is met de werking van valium, maar zonder de bijwerkingen van dit medicijn zoals verslaving en sufheid. Bij het ouder worden verandert de vertering, waardoor er veel minder alfa-casozepine wordt gevormd en het rustgevende effect van melk bij volwassen dieren grotendeels verdwijnt.
Door deze stoffen aan de voeding toe te voegen kunnen de symptomen van stress bij dieren aanzienlijk verminderd worden. Daarnaast kan de voeding ook een rol spelen bij het bestrijden van de klachten ten gevolge van stress.
Wanneer een mogelijk stressvolle situatie wordt verwacht, zoals verblijf in een pension of vuurwerk, kunt u het beste 3 weken van te voren geven en tot een week erna.

Tinley Gedragstherapie CD
Om uw huisdier over de angst van vuurwerk heen te krijgen, zult u moeten bewerkstelligen dat de hond bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt dat er iets heel engs of gevaarlijks gebeurt, maar dat het geluid aankondiging wordt van iets leuks. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar daarvoor zult u veel moeten oefenen.
Wanneer de cd is opgehaald, moet u vervolgens zorgen dat u een spelletje weet dat de hond geweldig vindt. Zet de cd met vuurwerkgeluid op en zet daarbij het volume zo zacht dat u aan de hond ziet dat hij wel erop reageert, maar dat hij niet helemaal van slag is. Zo kan het geluid elke keer iets luider gezet worden.
Bij afname van een zak met Royal Canin Calm krijgt u de CD gratis te leen van ons.