Ontworming

Het is een goede zaak onze honden en katten regelmatig te ontwormen. Naast de gezondheid van ons huisdier is het ook van belang voor de mens. Ook mensen kunnen besmet raken, met name kinderen. Blindheid en allergische longaandoeningen zijn beruchte complicaties. Denk aan goed handenwassen en het afdekken van de zandbak. Draag bij tuinieren bij voorkeur handschoenen.

De meest voorkomende wormen bij honden en katten in Nederland zijn spoelwormen en lintwormen.

Spoelwormen
Spoelwormen zijn lang dun en rond. De volwassen spoelworm leeft in de darm en legt hier dagelijks tienduizenden eitjes die in het lichaam jarenlang besmettelijk blijven voor mens en dier. Spoelwormen maken een rondreis door het lichaam en kunnen organen beschadigen en ontstekingen veroorzaken. Honden/katten worden besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving, bijvoorbeeld in het gras op de stoep onder de schoenzolen. De aanwezigheid van spoelwormen kan zich uiten in braken of diaree, maar ook gezond uitziende dieren kunnen besmet zijn.

Pups en kittens zijn bijna altijd besmet met wormen…
Er vind al een besmetting plaats in de baarmoeder, ook wordt de pup/kitten besmet via de moedermelk.

Lintworm
Een besmetting met lintworm geschied door opname van vlooien die met lintworm zijn besmet of via prooidieren. Een besmetting is regelmatig waarneembaar doordat er stukjes van de lintworm uit de anus kruipen. Ze hebben de vorm van een rijstekorrel. De lintwormen beschadigen de darmwand en verminderen hierdoor niet alleen de opname van voedingsstoffen, maar kunnen ook leiden tot diaree en braken.

Hartworm
Deze wormsoort komt met name in Zuid– en Midden Europa voor, maar is de laatste jaren steeds noordelijker te vinden. Hartworm is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Besmetting vind plaats door een besmette steekmug. Het kan meer dan een jaar duren voordat uw hond problemen kan krijgen. Ook kan het erg lastig zijn om er achter te komen of het om hartworm gaat. Als u naar gebieden gaat waar hartworm voor komt zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig.