De Ziekte van Lyme bij honden

Bravecto (1)De ziekte van Lyme komt waarschijnlijk incidenteel voor bij honden. We zien wel dat er een infectie is geweest, maar of deze verantwoordelijk is geweest voor de ziekteverschijnselen die we zien bij de hond die mogelijk gerelateerd zijn aan de ziekte van Lyme (kreupelheid) is lastig te bewijzen.

 

Het is in ieder geval goed om uw hond goed te beschermen tegen teken, en als u een teek vind deze te verwijderen. Een goede tekenband (Scalibor of Seresto) of kauwtabletten (Bravecto; werkt 12 weken tegen vlooien en teken) zijn geschikte middelen hiervoor. Voor een deskundig advies op maat (denk ook aan de combinatie met vlooienbestrijding) willen wij u graag van dienst zijn.
Voor het buitenland is de bestrijding nog belangrijker omdat hier veel meer ziektes voorkomen die verband houden met tekenbeten.

Een artikel (2007) van de faculteit diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) over de ziekte van Lyme bij honden kunt u hier vinden. Een meer recent artikel (2012-2013 Universiteit Gent) vind u hier.

Sinds kort is er op de Nederlandse markt ook een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme mogelijk. De eigenschappen van het vaccin vind u in de bijsluiter.
Het vaccin dient de eerste keer 2x gegeven te worden met 3 weken tussentijd en daarna jaarlijks te worden herhaald. Vaccinatie dient bij voorkeur plaats te vinden aan het begin van het tekenseizoen (vanaf maart).

Tekenhaakje teken teek verwijderen
Seresto