Cavia

Cavia Cavias Knaagdieren Knaagdier

De cavia, ook wel guinees biggetje genoemd, is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is een populair huisdier, vooral in gezinnen met jonge kinderen, omdat ze makkelijk te hanteren en te verzorgen zijn. Er zijn diverse rassen, voorbeelden zijn de langhaar, ruwhaar, borstel en natuurlijk de korthaar cavia.

Als ze 4 weken oud zijn kunnen ze naar hun nieuwe baas en bij goede verzorging worden ze gemiddeld een jaar of zes oud. Vrouwtjes (zeugjes) wegen +/- 850 gram, mannetjes (beertjes) 1000 gram. De beste manier om ze op te pakken is een hand onder hun borst en de andere om hun achterste. Cavia’s zijn goed in groepen te houden, maar soms breken er rangordegevechten uit. Als deze te hevig zijn, zult u de dieren uit elkaar moeten halen.

Huisvesting
Cavia’s houden van ruimte. Een cavia kooi moet minimaal 60x60x40 cm zijn voor een cavia en uiteraard groter voor meerdere. De kooi moet gemaakt zijn van makkelijk schoon te maken materiaal, meestal kunststof. Als bodembedekking kunt u hooi, stro, houtkrullen of papiersnippers gebruiken, evt met wat kattegrit eronder om het vocht te absorberen. Let er wel op dat de bedding niet te stoffig is, cavia’s zijn gevoelig op hun luchtwegen. Steek bij twijfel uw eigen neus erin: krijgt u een niesbui dan is het niet goed voor uw cavia!

De kooi moet u minimaal een keer per week schoonmaken en een keer per maand desinfecteren met een beetje chloor of soda of iets dergelijks. Cavia’s houden niet van warmte, kamertemperatuur (20 graden) is ruim voldoende. Hou ze uit de tocht en uit fel zonlicht.

Voeding en verzorging
Kijk de dieren regelmatig (2 x per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. De voeding moet bestaan uit caviakorrels en vers hooi. Zorg ervoor dat u echte caviakorrels heeft. De meeste soorten knaagdiervoer zijn ongeschikt voor cavia’s, omdat ze geen vitamine C bevatten. Hamsters, konijnen en andere knaagdieren hebben dit niet nodig, maar cavia’s wel. Een tekort aan vitamine C leidt tot een verminderde weerstand, waardoor de dieren allerlei ziektes kunnen krijgen. Als aanvulling op het voer kunt u er groenvoer bij geven. Voorbeelden zijn andijvie, paardebloemblaadjes, klaver, vogelmuur of gewoon gras. Ook een stukje fruit op zijn tijd gaat er wel in. Eventueel kunt u het voer nog aanvullen met een vitamine c tabletje. Sommige cavia’s zien dit als een soort snoepje. Hiernaast moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.

Voortplanting
Cavia’s zijn zeer snel geslachtsrijp. Zeugjes gemiddeld op 4-6 weken leeftijd. Beertjes zijn doorgaans met 4 weken al geslachtsrijp. (bron: stichting cavia te Bakkeveen; ervarings deskundig). Gebruikelijk is een jong beertje op die leeftijd, of bij het bereiken van een lichaamsgewicht van 300 gram, bij de moeder weg te halen. Wanneer het jonge beertje tot een leeftijd van 8-10 weken (wat in sommige literatuur als geslachtsrijpe leeftijd wordt opgegeven) bij moeder (en eventueel zusjes) blijft, is de kans dus groot dat zowel moeder als zusjes al gedekt zijn. Dat is natuurlijk voor moeder niet goed, maar zeugjes die op die leeftijd zwanger raken overleven de dracht mogelijk niet.
Als u er mee wilt fokken kunt u het beste wachten tot de dieren wat ouder zijn, 4-5 maanden is een mooie leeftijd.

Zeugjes hebben om de 14-19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Denk erom dat het zeugje binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt kan worden. Gemiddeld dragen cavia’s 65 dagen. Cavia’s maken geen nest en de jongen worden met open ogen, haar en tanden geboren. Binnen een dag na de bevalling kunnen de jongen al vast voedsel opnemen en na 3-4 weken kunnen ze bij hun moeder weggehaald worden. Bij beertjes is de afstand tussen anus en geslachtsopening groter dan bij zeugjes.

Ziektes
Schurft komt veel voor bij cavia’s. De dieren hebben jeuk, met name aan kop en oren en hebben kale, korstige plekken. Het is niet besmettelijk voor mensen en is goed te behandelen.

Een andere mogelijkheid voor huidklachten zijn schimmelinfecties. De verschijnselen zijn bijna hetzelfde als bij schurft, maar schimmel is wel besmettelijk voor mensen, met name voor jonge kinderen. Het laat zich gelukkig zowel bij mens als dier goed behandelen.

Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere cavia’s. Cavia’s hebben tanden en kiezen die altijd doorgroeien en op elkaar horen af te slijten. Als ze scheef staan gaat dit nog wel eens mis. De cavia wordt mager en laat bij het kauwen steeds stukjes uit zijn mond vallen. Meestal kan uw dierenarts de tanden en kiezen weer glad maken en uw dier veel ellende besparen.

Cavia DapMarum

Darmstoornissen (diarree) kennen vele oorzaken; wormen, verkeerd voer of infecties van het darmkanaal. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, maar een algemeen advies is het dier 2 dagen alleen hooi en water te geven. Cavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn, dus als u ziet dat hij niet lekker is is het dier meestal flink ziek. Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van uw dierenarts. Hoe eerder hij begint met het behandelen van het zieke dier, hoe beter de vooruitzichten zijn.