Geboorte hond

Inleiding
De geboorte van pups is altijd weer een spannende en leuke ervaring. Wel gaat er veel tijd en inspanning mee gepaard om alles eromheen goed te organiseren. Ten eerste moet u er in redelijkheid van overtuigd zijn dat de combinatie van reu en teef die u gebruikt gezonde pups geeft. Denkt u hier bijvoorbeeld aan heupen (HD), ellebogen (LPC) en ogen (PRA) maar ook het gedrag is natuurlijk erg belangrijk. Als dit het geval is kunt u de teef laten dekken. (zie: dektijdstip teef). Als de dekking gelukt is duurt het gemiddeld 63 dagen tot de werpdatum, met een spreiding van 58 tot 70 dagen.

De geboorte van pups kan zich op de volgende manieren aankondigen:

labrador puppies
Hond werpkist drachtig zwanger puppies kist

Een daling van de lichaamstemperatuur (0,5 – 1,5 graad Celsius) van de teef, waarna de geboorte gewoonlijk tussen de 12 en 24 uur later plaatsvindt. Onrust, nestbouw, graven, krabben en zwelling van de melkklieren en het tevoorschijn kunnen trekken van melk (denk ook aan schijndracht!) kunnen al enkele dagen voor de geboorte optreden. Heldere slijmige uitvloeiing kan één tot twee dagen voor de geboorte gezien worden. Wordt deze uitvloeiing troebel of iets bloederig en likt de teef de vagina, dan is de geboorte begonnen. Op de dag van werpen wordt vaak een verminderde eetlust waargenomen, samen met het vaak moeten urineren en defeaceren. Bij de geboorte ademt de teef snel (de teef zal een verhoogde behoefte hebben regelmatig een slokje vers drinkwater te nuttigen)en wordt de staart regelmatig afgehouden en begint zij te persen.

Voorbereidingen
Om de geboorte optimaal te laten verlopen zijn een paar dingen van belang:

Een werpkist dient enkele weken voor de geboorte geplaatst te worden, waarbij deze op een rustige plaats dient te staan (geen visite of “drukke” kinderen die de rust verstoren).
De rand van de werpkist dient zo hoog te zijn dat de teef er makkelijk in en uit kan, maar dat de pups dit de eerste weken niet kunnen.
Ook moet de bodem van de werpkist makkelijk schoon gemaakt kunnen worden (kranten).
De omgevingstemperatuur moet behaaglijk voor de teef zijn maar zeker niet te koud voor de pups. Normaal kan een temperatuur van 24-27 graden worden aangehouden (Pups die het te koud hebben zijn onrustig en piepen). Tocht moet worden voorkomen.

De voeding van de teef moet worden aangepast. Hiervoor kunt u de aanwijzingen van de fabrikant van het hondenvoer volgen. Een overgang naar voer voor drachtige en zogende teven dient geleidelijk te verlopen. De energie behoefte tijdens de dracht stijgt tijdens de dracht met ca. 50% en stijgt met het zogen tot wel 3 keer het normale rantsoen (3e en 4e week na het werpen).

De geboorte
De geboorte dient in alle rust plaats te vinden. Verstoring kan de geboorte stilleggen. Eventueel kan de eigenaar bij de teef waken (vaak wordt de teef hier zelfs rustig van). Overige bezoekers (kinderen) dienen geweerd te worden om de rust te garanderen.

Indien de eerste tekenen van de naderende geboorte (troebele of iets bloederige uitvloeiing)zich aankondigen kan het nog wel 12 uur duren voordat de eerste pup is uitgedreven. Hierbij kunnen de volgende richtlijnen worden aangehouden om te bepalen of het geboorteproces normaal verloopt, of dat er hulp dient te worden ingeroepen.

Bij de uitdrijving van de eerste pup kunnen we ongeveer 45 minuten wachten als de teef heftig perst. (met name de geboorteweg van teven die voor de eerste keer werpen moet nog worden opgerekt). Vervolgens kunnen we bij de volgende pups een half uur heftig persen aanhouden (en bij minder heftig persen een uur). De gemiddelde tijd tussen de geboorte van de pups is 45 minuten. Hier kunnen echter grote verschillen in zitten. De teef perst dan niet! De teef kan zelfs in slaap vallen.
Als de teef lange tijd niet meer perst en de buik leeg aanvoelt, kunt u er normaal vanuit gaan dat het geboorteproces over is. Bij twijfel kunt u hulp inroepen.

De teef zal als de pups geboren worden deze beginnen te likken (vrij maken van de vliezen; indien echt noodzakelijk, bijvoorbeeld bij kort snuitigen, hierbij helpen), de navelstreng doorbijten en de nageboorte opeten. Bij grote nesten voorkomen dat de teef teveel nageboorte eet in verband met het optreden van diarree van de teef. Indien noodzakelijk kunnen we zelf de navelstreng doorscheuren (niet te dicht bij de buik van de pup!) Indien de pup erg benauwd is kunnen we de pup uitschudden en het slijm van de neusgaten verwijderen.

Over het algemeen geldt echter dat we de teef zoveel mogelijk zelf moeten laten doen om het geboorteproces zo weinig mogelijk te verstoren.

De teef kan na de geboorte nog circa 3 weken wat uitvloeiing hebben. Dit zal de eerste dagen groen zijn en later rood worden. Ook kan het zijn dat de eerste dag de eetlust het laat afweten (door al de opgegeten nageboortes). Voor de rest moet de teef een gezonde indruk maken. Eventueel kunt u haar temperaturen. De temperatuur dient niet hoger te zijn dan 39.0 graden.

De pups
De eerste 3 weken drinken de pups alleen bij de moeder. Gelet dient er te worden op teveel onrust en piepen van de pups ten teken dat er iets niet in orde is. Ook is het verstandig dagelijks op een vast tijdstip de pups te wegen en dit te noteren. De pups mogen niet in gewicht afnemen. De pups zullen ongeveer per week in gewicht verdubbelen.

Rust is zeer belangrijk voor de pups. Bij verstoring hiervan bestaat kans op betrapping, verslepen door de teef en afkoeling. Ook kunnen door bezoekers eventueel infecties worden overgebracht.

Op 3 weken kan met bijvoeding van de pups worden begonnen. Hierbij kan wat fijngemaakt vlees met brinta of een melk-vervangend puppievoer worden gegeven. Wel dienen dit kleine porties te zijn. Al snel kan worden overgegaan op een compleet puppievoer (wij kunnen u hierbij behulpzaam zijn om een goed puppievoer uit te kiezen). Op 6 weken dienen er minimaal 4 maaltijden per dag gegeven te worden. Als de pups zelf voer opnemen kan de hoeveelheid voer voor de teef worden verlaagd waardoor de melkproductie daalt. Het spenen van de pups gebeurt hierdoor geleidelijk.

De ontworming dient zorgvuldig te gebeuren. Bijna alle pups krijgen met de geboorte een worminfectie mee (ondanks het goed ontwormen van de teef!). Daarom is het noodzakelijk de pups op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd te ontwormen met een geschikt ontwormingsmiddel (ook hierbij zijn wij u graag van dienst). Ook de teef kan bij de eerste ontworming meegenomen worden.
Op 6 weken leeftijd kunnen de pups worden geënt tegen hondenziekte en parvo (en eventueel worden gechipt).

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u gerust met ons contact opnemen: 0594-641600