Vaccinaties

vaccinatie-mechanismeTer voorkoming van enkele ziekten is het mogelijk uw huisdier te laten vaccineren door uw dierenarts. Het werkingsmechanisme van een vaccinatie berust in het kort hierop dat uw huisdier in contact wordt gebracht met de ziekteverwekker in een afgezwakte vorm. Uw huisdier zal er niet of nauwelijks ziek van worden, maar wel een weerstand tegen deze ziekte opbouwen. Als uw huisdier met de echte ziekteverwekker in aanraking komt, dan zal het lichaam snel een effectieve verdediging tegen deze ziekteverwekker uit kunnen voeren. Uw huisdier zal dus niet ziek worden, of de ziekte zal een stuk milder verlopen.

De leeftijd waarop gevaccineerd kan worden kan van huisdier tot huisdier en van ziekteverwekker tot ziekteverwekker verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van de ontwikkeling van het immuun-apparaat (het vermogen om te reageren op ziekteverwekkers). Ook is de beïnvloeding van de immuniteitsopbouw door de biest (melk) van de moeder, meegekregen in de eerste uren na de geboorte, van invloed omdat die de entstof vroegtijdig wegvangt. De immuniteit die het jonge dier met de biest krijgt is natuurlijk wel zeer belangrijk in de eerste weken ter voorkoming van ziekten in het nog zeer kwetsbare lichaam. Deze immuniteit via de biest neemt echter na verloop van tijd af. Het is dus van groot belang om met vaccinaties op het juiste tijdstip de immuniteit in stand te houden.

booster-effectBij sommige ziekteverwekkers moet de vaccinatie binnen een bepaalde tijd herhaald worden om een goede en langdurige immuniteit te verkrijgen. Wij noemen ditboosteren. Met de eerste enting wordt het immuun-apparaat aangezet om te reageren. De tijd dat de immuniteit voldoende hoog blijft is dan echter beperkt. Indien vervolgens op het juiste tijdstip een tweede enting gegeven wordt, krijg je een hoge immuniteit die lang aanhoudt.

Ook is het van belang om te weten wat de bedreigingen aan ziekteverwekkers in het betreffende leefmilieu zijn. Het is bijvoorbeeld niet nodig uw hond of kat tegen rabiës te enten als uw huisdier alleen in Nederland verblijft waar op dit moment geen rabiës voorkomt. Om naar het buitenland te gaan is het echter verplicht en in sommige landen komt rabiës ook echt voor!
Een ander aspekt is dat de ernst van de aandoening moet worden meegewogen. Een voorbeeld hiervan is kennelhoest. Dit is een zeer besmettelijke aandoening, maar het geeft zelden ernstige complicaties of restverschijnselen. U kunt dus besluiten niet voor deze aandoening te vaccineren omdat een eventuele besmetting niet gelijk rampzalig hoeft te zijn. Gaat uw hond echter naar een pension of cursus en komt zodoende veel in contact met andere honden, dan is het wel aan te raden te vaccineren omdat de kans dat ze het oplopen verhoogd is en de consequentie bij een cursus is dat u de komende weken verstek moet laten gaan. (ook om niet de andere honden te infecteren).

Om een goede reactie op de vaccinatie te hebben dient uw huisdier in een goede gezondheid te verkeren, anders kan de vaccinatie beter uitgesteld worden. U kunt dit altijd eerst overleggen met uw dierenarts. Het is aan te bevelen uw huisdier vooraf goed ontwormd te hebben (wij zijn u graag van dienst met de keuze van een geschikt middel). Ook dient het vaccineren van drachtige honden en katten te worden vermeden.

Uit bovenstaande kunt u begrijpen dat vaccineren maatwerk is. Wel zijn er richtlijnen aan te geven hoe wij onze huisdieren onder Nederlandse omstandigheden kunnen vaccineren. Als Dierenkliniek Marum-Grootegast houden wij als basis (waar dus in specifieke gevallen wel vanaf geweken kan worden) het volgende vaccinatie-schema aan:

poes kat op laptop

honden

leeftijd
enting
bescherming tegen

6 weken

puppy enting

parvo
hondenziekte
eventueel vanaf 3 weken
leeftijd mogelijk

kennelhoest enting

kennelhoest
(Bordetella)
9 weken en na 3 weken nogmaals te herhalen (boosteren)
vervolgens deze enting 1x/3 jaar herhalen
cocktail enting
parvo
hondenziekte
ziekte van Weil
besmettelijke leverontsteking
para-influenza
Adenovirus type 2
jaarlijks (indien niet de cocktail wordt gegeven)
Leptospirose (met alle 4 de varianten; L4)
ziekte van Weil
eventueel vanaf 12 weken
minimaal 3 wkn voor vertrek naar buitenland
maximaal 3 jaar geldig

rabiës enting

rabiës
(hondsdolheid)
eventueel vanaf 12 weken
na 3 weken herhalen (basis)
daarna jaarlijks herhalen

ziekte van Lyme enting

ziekte van Lyme
(Borrelia)

katten

leeftijd
enting
bescherming tegen

9 weken

katten-/niesziekte enting

kattenziekte
Calicivirus
herpesvirus type 1
Chlamydia
bovenstaande enting na 3 wkn herhalen
vervolgens jaarlijks
eventueel vanaf 12 weken
minimaal 3 wkn voor vertrek naar buitenland
maximaal 3 jaar geldig

rabiës enting

rabiës
(hondsdolheid)

konijnen